Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Традиции, шеги и пиперливи закачки на Бабинден в квартал Рилци в Добрич (ВИДЕО)

По-долу поместваме видео от Бабинден в квартал "Рилци". Внимание! Не е подходящо за деца и хора, чийто висок морал не може да понесе пиперливия език на съвременните баби

Денят на самодейките от Народно читалище “Пробуда” в кв. Рилци в Добрич започна с посещение на най-възрастната жена от квартала. Те поднесоха на баба Рада дарове в знак за благодарност, че се е грижила през цялата година, да се раждат живи и здрави деца.

Гостите в дома на опитната баба я закичиха със здравец, а след това й поднасоха й новородено дете, а след това пя песни за здраве и плодовитост. Нейното послание е, че трябва да държим на автентичното, да пазим традициите.

След гостуването при баба Рада, в пенсионерския клуб се събраха всички жени, които наредиха трапеза и запалиха камината.

Там те пресъздадоха ритуала за Бабинден. Най-възрастната и опитна баба изроди пеленаче на млада невеста. В ролите се превъплатиха жените от клуба с подобаващи за ролите си "сценични" костюми.

Както повелява традицията, след раждането вземат калъп сапун и нова кърпа, за да полеят на бабата-акушерка, за да измие тя обредно ръцете си. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие, а бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с мартеничка – червен и бял конец.

Ритуалът в пенсионерския клуб се провежда повече от 50 години, разказва Пенка Зарева. Тя била на 20 години, когато за първи път участва, водена от нейната майка. Днес баба Пени е на 73 години.

Всяка година тя измисля забавна сценка, с която да зарадва своите приятелки от клуба. Тази година “Сериалът не се препоръчва за лица под 80 години със слаби сърца”, шегувито посочва с плакат авторката на постановката.

В скеча бабата, пременена екстравагантно, разказва на останалите за двете си професии – пътна труженичка и отварачка на бутилки в заведение със забавно име.

c